+36-20/5-64-64-64
nyomtatas@dsprint.hu

Segédlet

Mi az a CMYK?

Tárgyszínek alapszínei. Nyomdai feldolgozás során használatos. C (Cián), M (Magenta: bíbor), Y (Yellow: sárga), K (Key: fekete)

Mi az RGB?

Fényszínek alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlõ arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyõkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.

Mi a korrektúra?

Szedési, tartalmi, formai hibák, eltérések javítása. A korrektúra célja a szövegben levő betű-, írásjel- és formázási hibák megtalálása és azok javítása.

Mi a vágójel?

A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét.

Mi a vágott méret?

A vágott méret a kész nyomdai termék tényleges mérete.

Mi a kifutó?

A kifutó a kép egy, vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein nincs-e aktív grafika.

Mi a stancolás?

Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatóak.

Mi a spirálozás?

Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különböző anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).

Cégünk az igényesebb fém spirált használja, további információk ide kattintva.

Mi a ritzelés?

Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ritzeléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

Mi a perforálás?

A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le-, ki-, vagy széttéphetőségének elősegítésére.

Mi a biegelés?

Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié) könnyebb záródását biztosítjuk.

Mi az irkafűzés?

A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogásására szolgál. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb – a papír vastagságától függõen – 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható.
A kifutó a kép egy, vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein nincs-e aktív grafika.

BULLZIP PDF:
Nyomtatásra szánt anyagait kérjük pdf-ben küldje le, hogy biztosan azt kaphassa kezébe amit képernyőjén is lát! Erre van egy nagyszerű ingyenes és magyarul tudó program, ami a  BULLZIP névre hallgat!

Telepítése után a nyomtatásra szánt anyagot “nyomtassuk” ki, de a nyomtatóknál válasszuk ki a “bullzip PDF printer”-t, majd a “tulajdonságok”-ra kattintva további beállításokat végezhet!

LETÖLTÉS!